Meer informatie over

Onze diensten

&

Wat wij voor u kunnen betekenen


Vloer isolatie

Het isoleren van uw vloer is de ideale manier om warmteverlies tegen te gaan hierdoor stijgt het energielabel van uw woning. Vloerisolatie is vocht remmend, waardoor een vochtige vloer verleden tijd is. en u heeft veel meer profijt van uw vloerverwarming. De investering van het isoleren van uw vloer heeft u na ongeveer 5 tot 7 jaar terugverdient.




Heeft u een vochtige kruipruimte, of staat er soms zelfs een laag water in?

Dan raden wij u altijd aan om bodemfolie te laten plaatsen, het plaatsen van bodemfolie voorkomt vochtproblemen zoals schimmels, nare luchtjes en houtrot.

Door bodemfolies te plaatsen blijft het water / vocht onder de folie en dus trekt het vocht van de kruipruimte niet meer zomaar door uw vloer in.

Ook helpt bodemfolie radongassen(radioactieve gassen) tegen te houden zodat deze zich minder in uw woning ophopen.(klik hier voor meer info over radongas).


Ook zult u niet langer voortdurend koude voeten hebben omdat de vloer niet in direct contact met de temperatuur van de kruipruimte staat.

Bent u op zoek naar efficiënte en duurzame oplossingen voor de isolatie van uw spouwmuren? Dan bent u bij ons aan het juiste adres. Wij bieden een uitgebreid dienstenpakket aan, waaronder het isoleren van spouwmuren met behulp van hoogwaardige materialen zoals minerale wol en Enverifoam.


Gevel/ spouwmuur isolatie

Soorten muurisolatie: bestaande woning

Er zijn drie soorten spouwmuurisolatie die het meest worden toegepast: EPS parels, glaswol en PUR schuim.

Het isolatiemateriaal wordt door een klein gaatje in de kruising van de voeg, de spouwmuur in geblazen. Op elke vierkante meter muur komen boorgaten volgens een vooraf bepaald boorpatroon. De spouwmuurisolatie wordt laag voor laag, van onder naar boven aangebracht. Na afloop worden de boorgaten weer dicht gevoegd met dezelfde kleur cement.

EPS Parels (piepschuim)

EPS Parels als isolatiemateriaal

PUR schuim (polyurethaan)

PUR schuim als isolatiemateriaal


Glaswol (gerecycled glas)

Glaswol vlokken als isolatiemateriaal


EPS / polystyreen parels

EPS parels zijn kleine bolletjes geëxpandeerd polystyreen, ook wel bekend als piepschuim. Polystyreen is een veelgebruikte kunststof in de isolatie. Dit veelzijdige materiaal is makkelijk te produceren en heeft uitstekende isolerende eigenschappen. Daarom zijn kleine bolletjes EPS perfect om door gaatjes in een spouwmuur aan te brengen.

De EPS parels die worden gebruikt voor spouwmuurisolatie bevatten grafiet, waardoor de isolatiewaarde hoger is. Hierdoor hebben ze een grijze kleur, in tegenstelling tot de bekende witte piepschuim.

De losse EPS parels worden eerst gemengd met een dun laagje bindmiddel voordat ze de spouw in worden geblazen. In de spouw kleven de isolatiekorrels samen tot een stevig, maar ademend, pakket isolatiemateriaal.

Glaswol

Glaswol is een minerale wol, gemaakt van zand en gerecycled glas. De zachte wol is zowel zeer geschikt voor thermische isolatie als voor akoestische isolatie.

Glaswol wordt vaak verward met steenwol. Het verschil tussen glaswol en steenwol is het materiaal. Zoals de naam zegt, wordt steenwol van vulkaangesteente gemaakt en glaswol van glas. Glaswol is niet brandbaar of oplosbaar en gaat tientallen jaren mee, zonder kwaliteitsverlies. Hierdoor is glaswol zeer geschikt als isolatiemateriaal voor spouwmuren.

glaswol zien we vaak als rechthoekige platen isolatiemateriaal in de nieuwbouw bij renovatie is het losse wol die zo dus makkelijk de spouw ingeblazen kan worden. De vlokken worden door middel van luchtdruk de spouwmuur ingeblazen.


PUR schuim

PUR schuim is de afkorting voor Polyurethaanschuim. PUR wordt gebruikt om te lijmen, af te dichten, maar ook om te isoleren. PUR schuim is er in alle vormen en maten, zowel hard als zacht. PUR schuim bestaat uit twee componenten: polyol en isocyanaat.

Bij spouwmuurisolatie worden de twee componenten vloeibaar via kleine boorgaatjes in de spouwmuur geïnjecteerd. Dit gebeurt op de juiste temperatuur en onder de juiste druk waardoor de PUR zich in de spouw uitzet tot een vaste schuim.

Deze PUR schuim is speciaal ontwikkeld voor spouwmuurisolatie en vult elk hoekje en kiertje, zonder de muren uit elkaar te drukken. Van alle soorten spouwmuurisolatie geeft PUR de allerhoogste isolatiewaarde maar is PUR ook het duurste isolatiemateriaal.


Geluidsisolatie

Glaswol staat erom bekend dat het de beste eigenschappen heeft om geluid te weren. De akoestische isolatie van glaswol is beter dan bij de andere vaste isolatiematerialen. Woningen langs een drukke straat of spoorwegovergang worden vaker met glaswol geïsoleerd. Let op: De spouwmuurisolatie zal alleen goed als geluidsisolatie werken wanneer kozijnen en ramen ook goed geïsoleerd zijn.

Wat is het beste isolatiemateriaal voor het milieu

Isoleren is over het algemeen goed voor het milieu, want je gasverbruik (en CO₂ uitstoot) zal behoorlijk afnemen. Desalniettemin, als je tussen diverse spouwmuurisolatiematerialen wilt kiezen voor de milieuvriendelijkste optie, dan kun je rekening houden met de volgende zaken:

  • Glaswol wordt gemaakt van zand en gerecyclede glasscherven. Het materiaal zelf is weer te recyclen. Uit ecologisch oogpunt is dit de meest verantwoorde keus.
  • EPS parels worden gemaakt van olie, maar de parels zijn te recyclen. Tevens bespaart de isolatie zo veel CO₂ uitstoot dat de productie-uitstoot hiertegen weg te strepen is.
  • PUR is milieutechnisch het minst verantwoorde materiaal. Het produceren van PUR is een onomkeerbaar chemisch proces en de PUR is niet recyclebaar.

Overige soorten spouwmuurisolatie

Naast EPS, glaswol en PUR zijn er ook diverse overige isolatiematerialen voor spouwmuurisolatie. Deze worden in de praktijk echter niet vaak toegepast voor het na-isoleren van een spouwmuur. Voorbeelden van deze alternatieve isolatiematerialen zijn UF schuim, steenwol, vlasisolatie, kurk, schapenwol en hennep.

Spouwmuur bij-isoleren

Wellicht zijn de spouwmuren van jouw woning al geïsoleerd tijdens het bouwen van de woning (bouwjaar na 1976) of zijn de spouwmuren van jouw oudere woning in het verleden al eens na-geïsoleerd. Bijvoorbeeld door de vorige bewoner.

In beide gevallen zit er dus al isolatiemateriaal in de spouw. Deze isolatie is vaak verouderd en minder effectief dan moderne isolatie. De isolatie van de spouwmuur kan dus verbeterd worden, maar je kunt hier niet simpelweg elk isolatiemateriaal bij spuiten. Op dit punt heb je de keuze tussen, wil ik de spouwmuurisolatie bijvullen of vernieuwen?

Spouwmuurisolatie bijvullen of vernieuwen?

Om deze keuze te maken, zal allereerst het oude isolatiemateriaal beoordeeld moeten worden. Hiervoor kijkt een isolatiespecialist met een endoscoop in de spouw. Als blijkt dat het isolatiemateriaal nog in orde is, maar verbeterd kan worden, dan kun je ervoor kiezen om isolatiemateriaal bij te vullen. Dit noemt men 'bij-isoleren'.

Als blijkt dat het isolatiemateriaal erg verweerd of verzakt is, is het verstandiger om het oude materiaal volledig te verwijderen en hierna nieuw isolatiemateriaal te plaatsen. Dit is wel een kostbare klus.

Oude spouwmuurisolatie bijvullen (bij-isoleren)

Oud isolatiemateriaal bijvullen is een relatief nieuw fenomeen in de isolatiewereld. Sinds enkele jaren zijn er diverse isolatiefoam producten ontwikkeld die het mogelijk maken om zonder al te grote risico's oude spouwmuurisolatie bij te vullen.

Voorheen werd dit ook al gedaan door isolatiebedrijven, maar dit was niet zonder risico's. Meestal werd er PUR schuim gebruikt om een reeds geïsoleerde spouw verder op te vullen. Echter, de risico's van een niet volledige vulling of condensatieproblemen lagen hierbij op de loer. Het oude isolatiemateriaal is namelijk niet gemaakt om volledig opgesloten te worden door een stevige PUR schuim.

De nieuwere innovatieve isolatieschuim is speciaal ontwikkeld om oude spouwisolatie bij te vullen en neemt deze risico's grotendeels weg. Het blijft wel belangrijk om de garantie goed te bespreken en vast te leggen met de uitvoerende isolatiespecialist.

Er zijn diverse producten verkrijgbaar voor het bij-isoleren van bestaande spouwmuurisolatie. Bekende producten zijn:

  • Aminotherm
  • Enverifoam
  • i-Foam
  • Thermofoam

De isolatiefoam wordt via kleine gaatjes in de voegen vanuit de buitenkant in de spouwmuur aangebracht. Het isolatieschuim drukt het oude isolatiemateriaal tegen de binnenmuur en vormt een sterk isolerend, maar ademend geheel. Lees hier meer over spouwmuurisolatie bijvullen.

Een spouwmuur wordt bij-geïsoleerd met isolatiefoamDe isolatiefoam drukt de oude isolatie tegen de binnenmuur


Dak isolatie

Dak isolatie is een belangrijk onderdeel van het isoleren van uw woning. Het zorgt ervoor dat warmte in de winter binnen blijft en dat uw woning koel blijft in de zomer. Daarnaast helpt het ook om geluidshinder van buitenaf te verminderen.

Soorten dakisolatie bestaande woning:

Er zijn verschillende soorten dakisolatie die kunnen worden toegepast, afhankelijk van het type dak en de beschikbare ruimte

  • Isolatie aan de binnenzijde: hierbij wordt isolatiemateriaal aan de binnenzijde van het dak aangebracht, bijvoorbeeld tussen de gordingen of spanten.
  • Isolatie aan de buitenzijde: hierbij wordt het isolatiemateriaal aan de buitenzijde van het dak aangebracht, bijvoorbeeld op de dakbedekking.
  • Sarkingdak: bij deze methode wordt isolatiemateriaal tussen de dakconstructie en de dakbedekking geplaatst.

Welk type dakisolatie het meest geschikt is, hangt af van verschillende factoren zoals de beschikbare ruimte, het type dak en uw budget.






Voordelen en nadelen van dakisolatie:

  • Verhoogd comfort in huis
  • Lagere energierekening
  • Milieuvriendelijk
  • Geluidshinder van buitenaf verminderd

Nadelen van dakisolatie:

  • Initieel hogere kosten
  • Mogelijkheid tot vochtproblemen als de isolatie niet goed wordt aangebracht


Welk isolatiemateriaal is het beste voor uw dak? Er zijn verschillende isolatiematerialen die geschikt zijn voor dakisolatie, zoals:

  • Glaswol
  • Steenwol
  • PIR/PUR isolatie
  • EPS parels

Elk isolatiemateriaal heeft zijn eigen isolatiewaarde en eigenschappen. Het is belangrijk om te kijken naar de isolatiewaarde (Rd-waarde) en de dikte van het isolatiemateriaal om te bepalen welk materiaal het meest geschikt is voor uw dak.

Neem contact met ons op voor meer informatie over dakisolatie en welk isolatiemateriaal het beste bij uw situatie past.


Wat is radon?

Radongas komt op natuurlijke wijze vrij uit de bodem en bouwmaterialen die van stoffen uit de bodem zijn gemaakt. Denk hier aan baksteen, beton, gips, cement en natuursteen. In Nederland is de concentratie van radongas uit de bodem laag; radongas komt vooral vrij uit stenige bodems en de meeste woningen in Nederland zijn gebouwd op zand- en veengrond. Het grootste deel van radongas (70%) in Nederland is afkomstig uit bouwmaterialen.

Radon dringt via kleine scheurtjes en spleten gebouwen binnen. In de buitenlucht vervliegt radongas, maar in slecht geventileerde ruimtes hoopt dit gas zich op. Dit kan zorgen voor (grote) gezondheidsproblemen.

Wat betekent Radon 222 en Radon 220?

Als we het hebben over radongas, hebben we het eigenlijk over twee verschillende varianten: radon en thoron.

  • Radon (Rn-222): ontstaat bij het verval van uranium

Radon in een radioactief gas dat ontstaat bij het natuurlijke verval van uranium. De uraniumreeks begint bij uranium-238 en eindigt door natuurlijk verval uiteindelijk bij stabiel lood. Halverwege deze reeks ontstaat radon-222 (Rn-222), ook wel radon genoemd. Het radongas zelf is niet schadelijk, maar de vaste deeltjes waarin radongas uiteenvalt wel.

  • Thoron (Rn-220): ontstaat bij het verval van thorium

De tweede variant van radon ontstaat bij het verval van thorium. De thoriumreeks begint bij thorium-232 en eindigt ook bij stabiel lood. Halverwege de thoriumreeks ontstaat radon-220 (Rn-220), ook wel thoron genoemd. Thoron heeft een snellere vervaltijd dan radon en is hierdoor lastiger te meten. Net als bij radon is thoron zelf niet schadelijk, maar de vaste deeltjes waarin thoron uiteenvalt wel.

radon in huis

Is radon gas schadelijk?

Hoge concentraties radon zijn erg schadelijk voor de gezondheid. Maar waarom is radon schadelijk? Het is goed om te vertellen dat radon gas zelf niet schadelijk is. Je ademt het gas in en direct weer uit. Het gevaar zit hem in de vaste (radioactieve) deeltjes waarin radongas uiteenvalt. Deze vaste deeltjes hechten zich aan stofdeeltjes, die bij inademing in je longen terechtkomen en je luchtwegen beschadigen.

In Nederland worden jaarlijks honderden gevallen van longkanker in verband gebracht met een blootstelling aan hoge concentraties radon. Roken en het gebruik van een openhaard kunnen de gezondheidsproblemen door radon verergeren.

Hoe komt radon in huis?

Hoe komen radon en thoron je woning binnen? In de buitenlucht vervliegen deze radioactieve gassen snel, maar in een (slecht geventileerd) huis kunnen radon en thoron zich ophopen. Radon in huis ontstaat meestal op de volgende manieren:

  • Radon in huis vanuit bodem: bijvoorbeeld via de kruipruimte of kelder
  • Radon in huis via bouwmaterialen: bv. beton, baksteen, gips, cement of natuursteen.
  • Thoron in huis via bouwmaterialen: thoron komt niet via de kruipruimte een woning binnen, maar komt vrij uit afwerkmaterialen voor plafonds, muren en vloeren.

Hoe radon in huis voorkomen?

In hoge concentraties is radon zeer schadelijk voor je gezondheid. Wat kan je doen tegen hoge concentraties radon in huis? Radon helemaal voorkomen is niet mogelijk, maar er zijn manieren om de radonconcentratie zo laag mogelijk te houden. Ten eerste wil je de aanwezige radon afvoeren. Ten tweede wil je de aanvoer van radon verminderen of afsluiten.

Belangrijkste tip: ventileren

Ventilatie is de beste manier om een hoge radonconcentratie te voorkomen. De andere tips zijn behulpzaam, maar ventilatie is het allerbelangrijkste. Een goede ventilatie voorkomt dat radon en thoron zich ophopen in je woning. Ventileer niet alleen de ruimtes die je veel gebruikt, maar zorg dat je hele woning over een goede ventilatie beschikt. Zorg bijvoorbeeld altijd dat de ventilatie in je kruipruimte of kelder voldoet aan de regels van het Bouwbesluit.

Let op: hoe beter de isolatie van een woning, hoe belangrijker de (mechanische) ventilatie is.

Isoleer de kruipruimte

Heb je een kruipruimte? Radongas uit de bodem kan via de kruipruimte je woning binnendringen. Je kunt dit op 2 manieren tegengaan:

  • Isoleer de begane grondvloer. Zo ga je warmteverlies tegen via de kruipruimte én voorkom je dat radongas je woning binnendringt. Vergeet ook niet het kruipluik luchtdicht af te sluiten.
  • Dek de onderkant van de kruipruimte af, bijvoorbeeld met bodemfolie. Zo kan radon uit de bodem niet meer in de kruipruimte komen.

Dicht kieren en naden

Kieren en naden in huis zorgen voor onnodig warmteverlies, maar ze bieden ook een kans voor radongas om je woning binnen te dringen. Extra reden dus om deze kieren en naden te dichten. Denk aan openingen rond leidingen in de vloer, het aanrecht en de meterkast.

radon voorkomen